Moje negativní zkušenost s InvestingFox
Moje zkušenost s InvestingFox byla velmi negativní a zpětně ji považuji za vysoce problematickou zejména z pohledu komunikace s klientem a řízení rizik.
Po založení účtu byla komunikace vedena velmi intenzivně a postupně i ve velmi osobní rovině, což ve mně vybudovalo důvěru v přiděleného manažera. Opakovaně mi byly doporučovány konkrétní obchody včetně velikosti pozic a po prvních úspěšných obchodech i navyšování vkladů s tvrzením, že získám výhodnější podmínky a nižší poplatky. Zpočátku se obchodům dařilo, což můj pocit důvěry ještě posilovalo.
Současně mi manažer rozmlouval používání inteligentních pokynů a nástrojů řízení rizika (např. stop-loss a take-profit pokynů). Když jsem je přesto chtěla používat, případně jsem nevstoupila do doporučeného obchodu nebo z něj vystoupila dříve, bylo mi to následně vyčítáno jako obchodní chyba. Postupně jsem tak začala stále více spoléhat na jeho doporučení místo vlastního úsudku.
Později mi bylo doporučováno obchodování stále větších objemů a volatilnějších instrumentů s vyššími poplatky, jejichž význam byl bagatelizován s tím, že „budoucí zisky vše pokryjí“.
Problematická situace se podle mé zkušenosti začala výrazněji projevovat ve chvíli, kdy jsem oznámila, že bych chtěla realizovat část zisků a celkově snížit expozici. Přesvědčil mě, že by to byla chyba, když se "nám" obchody tak daří ...Od tohoto okamžiku však nově doporučené obchody začaly končit ztrátově a namísto snižování rizika mi bylo doporučováno otevírání hedgovaných a overhedgovaných pozic, které vedly k vysokým swapovým poplatkům a výrazně omezily možnost účet reálně řídit.
Zatímco na začátku manažer vystupoval spíše jako partner či spolupracovník a dokonce naznačoval, že se případné odměně za své rady nebude bránit, ve chvíli, kdy se situace začala obracet, zůstala jsem bez reálné odborné podpory i bez odpovědí na otázky ohledně možného řešení vzniklé situace.
Když jsem sama hledala způsoby, jak riziko minimalizovat, odpovědi na mé dotazy ohledně funkcionality platformy byly opakovaně odkládány a reakce přišla až po písemné urgenci na support.
V průběhu obchodování jsem navíc upozorňovala i na technické a procesní problémy platformy, včetně situací, kdy některé instrumenty nebyly v určitých časech dostupné k obchodování.
V mém případě tato zkušenost skončila velmi vysokou finanční ztrátou.
Tuto recenzi sdílím především jako varování pro ostatní klienty, zejména pro ty, kteří nemají s podobným typem obchodování dostatek zkušeností, aby byli velmi opatrní a nepodléhali tlaku na navyšování vkladů, objemů obchodů či rizika, i když je vše prezentováno jako mimořádná nebo „jedinečná“ příležitost.